INICI  ESCOLA  INSCRIPCIONS  CONTACTE         ESP | CAT  
Estudi Karloff          

MasterclassDATES

27 d’abril

HORARIS

De 17h a 19h


LA HISTÒRIA DEL CINEMA A VISTA D’OCELL
AMB ROC VILLAS

                       
LA HISTÒRIA DEL CINEMA

 • Finals Segle XIX 

Un invent nou - Un llenguatge per inventar - Una expansió ràpida.

 • Anys 10

Més enllà de l'invent, la creació d'un nou llenguatge - La Primera Guerra Mundial.

 • Anys 20

La postguerra i l'expressionisme alemany - La invenció del sonor - El surrealisme - La crisi del 29.

 • Anys 30

La crisi econòmica - Els feixismes a Europa - El color - La Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial.

 • Anys 40

El cinema després de la 2a Guerra Mundial - El Neorrealisme italià - El MacCarthysme.

 • Anys 50

La invenció de la TV - Els grans formats cinematogràfics.

 • Anys 60

Dècada de grans innovacions El hippisme, i el qüestionament de la moral tradicional. La Nouvelle Vague - El Free Cinema A Europa: La Nouvelle Vague, El Free Cinema, El Nou Cinema Alemany, El Nuevo Cine Español. A Amèrica: Novo Cinema brasiler, Cinema cubà, Els moviments "Ukamau" (Bolívia) i "Hacia un tercer cine" (Argentina) Consagració dels grans autors: Bergman, Tarkovski, Kawalerowicz, Wajda, Menzel, Forman, Jancsó, Littin…

 • Anys 70

Evolució i gradual decadència dels anys 60.

 • Anys 80

El vídeo, diferents maneres de fer i veure pel.lícules - Les grans Majors, absorvides per Cies. d'electrònica, telefonia, etc.

 • Anys 90

A Dinamarca, Dogme-95 - A França, només Godard segueix sent Nouvelle Vague - A Gran Bretanya, Frears, Leigh, Loach…fan un cine social i de denúncia - A Espanya, sense censura, el cine espanyol passa comptes amb la Guerra Civil. Primeres pel.lícules d'Almodóvar, Amenábar, León, Armendáriz, Bajo Ulloa, De la Iglesia, Villaronga, Coixet, Guerín…

 • Anys 2000

Eclosió del digital - 2005, primer Disney digital - Decorats digitals - Actors davant pantalla verda - Actors ressucitats - Grans directors, en favor del fotoquímic.  


 • Anys 2010

Les plataformes, nova forma de veure, nova forma de finançar - Moren grans veterans del segle XX (Chabrol, Bergman, Wajda, Resnais…) 

A EUA, s'imposa el cine espectacular: la primera i tercera trilogies de Star Wars, amb els seus spin-offs, 3 Anells, 3 Blade,  3 X-Men, 3 Spiderman, 6 Pirates Caribe, 8 Harry Potter, innumerables herois Marvel… El cine català sobreviu amb produccions petites (Lacuesta, Rosales, Serra, C. Simon, Trapé… - L'ESCAC i el cas Bayona  Grans pantalles amb visionat col.lectiu, o pantalles domèstiques amb visionat familiar, o petites pantalles individuals?

ROC VILLAS

Nascut a Barcelona el novembre de 1945. Estudis de Batxillerat i Peritatge mercantil. Crític de cinema i animador de sessions de Cine-Club. Treballa als rams de la Distribució i Exhibició cinematogràfiques. Responsable de sala als cinemes Capsa i Casablanca (Barcelona), i Rialto i Multicines Buñuel (a Saragossa). Secretari del Jurat dels Premis de Cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat, en totes les seves edicions. S’integra al Servei de Cinematografia de la Generalitat, en qualitat de tècnic de serveis especials.

Director del Festival de Cinema de Sitges, en les edicions de 1999 i 2000. Director de la Filmoteca de Catalunya,  del 2001 al 2009. Membre de l’Acadèmia del Cinema Català, i membre de la Comissió del Premi Pepón Coromina.Mark

ESTUDI KARLOFF

                                                 ︎ ︎